- Client / Franchisee Fatharmony
- Franchisor Tacubo
- Operater & Beverage Development Terracoffeeroasters
- Location B2F, Toranomon Hills Station Tower, 2-6-3 Toranomon, Minato-ku, Tokyo
- Opening Date November 24, 2023
- Scale / Floor Area 23㎡
- Construction Hakusensha
- Plasterwork Goethe House
- Lighting Design Katsuyuki ANDO, Natsumi KOBAYASHI (Daiko Electric Co., Ltd.)
- Interior Design Masterd
- Photography Nacása & Partners
Two Spaces, One Sensibility
Seamless Design for Distinct Functions
With the pâtisserie DOLCE TACUBO, the Michelin-honoured wood-fired Italian restaurant TACUBO carries the brand into a sweeter realm.
This project introduces two new chapters for the TACUBO brand — its debut as a café with eat-in space, and its first foray into a commercial development. Tucked inside T-Market — a subterranean food hall two levels beneath Toranomon Hills’ Station Tower — the café spans two adjoining yet distinct units.
With one unit designated for eat-in and the other for take-out, a shared wall discreetly housing a shutter accommodates the latter’s earlier closing time. To unify the two spaces, the walls and ceiling share a single-tone finish, while the partition wall features a soft wood-grain texture on both sides — blurring the boundary between the two.
Drawing inspiration from the rich colour and texture of the kogashi (caramelised) financiers glimpsed through the glass, each counter showcases a palette of rammed-earth-inspired finishes — from scraped-finish and stone-like to Roman and exposed aggregate — evoking depth and craft. The design translates TACUBO’s reverence for the beauty and strength of ingredients into spatial form.
二つの区画に連続感を生みつつ
共通の美意識を、異なる機能に宿す
「DOLCE TACUBO」は、ミシュラン常連の薪焼きイタリアン「TACUBO」が手掛けるパティスリーである。今回は、「DOLCE TACUBO」にとって初となるイートインスペースを設けたカフェ業態であり、商業施設への出店も初めての試みとなった。
計画地は、複合開発「虎ノ門ヒルズ」のステーションタワーの地下2階に広がる食のマーケット「T-Market」内に位置し、2区画分で構成されている。イートインとテイクアウト、それぞれのスペースとして役割を分けつつ、閉店時間が早いテイクアウトスペースのため、両区画の間にはシャッターを内封した壁を設ける必要があった。そこで、壁や天井にはワントーンで共通項を持たせ、区画を隔てる壁は柔らかな木目調で表裏一体に仕上げることで、二つの空間に連続性と一体感を持たせている。
印象的なそれぞれのカウンターには、ガラス越しに見える「焦がしフィナンシェ」の焼け具合から着想を得て、掻き落としや石調、玉石、ローマン、洗い出しといったさまざまな表情の左官を版築仕上げで構成。「TACUBO」が大切にする、素材の美しさや力強さを引き出す料理の哲学を、空間として昇華させたデザインである。



